Αγγειοχειρουργική Αθηνών: 2106980110 | Ιατρικό Αθηνών: 2106862490-91 info@lemfos.gr

Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος

Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος 6 Μάρτιου

Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητα παγκοσμίως την εύρεση θεραπείας για το λεμφοίδημα.

Το ΝΙΗ (National Institute of Health) υπολογίζει ό,τι  1 στους 300 ανθρώπους γεννιέται με πρωτογενές λεμφοίδημα.

Το WHO (World Health Organisation) υπολογίζει ό,τι πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από δευτερογενές λεμφοίδημα. Ενώ πάνω από 120 εκατομμύρια προσβάλλονται με λεμφική φιλαρίαση (LF), αφήνοντας 40 εκατομμύρια ανθρώπους ανάπηρους με παραμορφωμένα άκρα.

Το λεμφοίδημα προσβάλλει περίπου το 15% των ανθρώπων που ξεπερνούν τον καρκίνο και το 30% αυτών που θεραπεύονται για τον καρκίνο του μαστού.

Κάθε γυναίκα που χειρουργείται για καρκίνο του μαστού έχει πιθανότητα 34% στα 2 χρόνια να αναπτύξει λεμφοίδημα στο χέρι.Εάν κάνει χημιοθεραπεία ή ακτινοβολία ή και τα δύο, ο κίνδυνος αυξάνεται στο 45%, δηλαδή 1 στις 2 γυναίκες.Το λεμφοίδημα παρουσιάζεται μετά από 3-4 χρόνια μετά την θεραπεία. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, αν κάνετε μαστεκτομή και επισκεφθείτε τους ειδικούς.

Το πλέον εξειδικευμένο – οργανωμένο – υψηλών προδιαγραφών είναι το κέντρο ΛΕΜΦΟΣ.

Πώς να γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος

  1. Υπογράψτε στην ιστοσελίδα https://www.change.org/p/world-health-organization-who-designate-ld-awareness-cures-as-the-world-health-day-campaign-for-who. Φέτος, ζητάμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η καμπάνια Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για το 2019 να είναι ”Λεμφοίδημα: Ευαισθητοποίηση & Θεραπείες”. Πρέπει να απαιτήσουμε το λεμφοίδημα να γίνει παγκόσμια προτεραιότητα στον τομέα της υγείας.
  2. Κοινοποιήστε την φόρμα με τις υπογραφές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του email σας. Ευαισθητοποιώντας ο καθένας τους γύρω του χτίζεται σιγά-σιγά ένα παγκόσμιο κίνημα.
  3. Αναζητήστε οργανισμούς ή ομάδες που ασχολούνται με το λεμφοίδημα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο οργανισμός Le&Rn ζητά από τις τοπικές κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν την 6η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος.
  4. Επισκεφθείτε την σελίδα World Lymphedema Day στο facebook. Κοινοποιήστε ότι θα παρευρεθείτε στην Παγκόσμια Ημέρα για το Λεμφοίδημα στις 6 Μαρτίου . Αφήστε ένα σχόλιο. Θέλουμε να ξέρουμε πώς θα γιορτάσετε την Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος.
  5. Δώστε μία υπόσχεση στο εαυτό σας για το 2019. Αποφασίστε ο,τι θα παρευρεθείτε στον Μαραθώνιο για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος και άλλων λεμφικών ασθενειών. Χρηματοδοτήστε μια ομάδα για να τρέξει/περπατήσει. Κάντε δωρεά σε κάποιον οργανισμό ή ομάδα που ασχολείται με το λεμφοίδημα.
  6. Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να παλέψετε μαζί μας!
World Lymphedema Day