Λεμφοίδημα & Καλοκαίρι – Τι πρέπει να κάνουμε για να μείνουμε ασφαλείς;

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας ενημέρωσης για το λεμφοίδημα.
Ας μοιραστούμε κάποιες πληροφορίες για το τι είναι το λεμφοίδημα και πως μπορούμε να το διαχειριστούμε το καλοκαίρι.
Αν και ο ήλιος μπορεί να μας αρέσει και να μας γεμίζει ενέργεια, έχει συγχρόνως τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους λεμφαδένες μας, όπως αυξημένη διόγκωση και κίνδυνο μόλυνσης.
Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι στο μέγιστο,
ενώ να είμαστε ασφαλείς και υγιείς!
Να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, καθώς το ηλιακό έγκαυμα θέτει επιπλέον βάρος στο λεμφικό μας σύστημα και αυξάνει το πρήξιμο. Ειδικά τις ώρες μεταξύ 11 π.μ και 3 μ.μ που ο ήλιος καίει, είναι καλύτερο να μείνετε υπό σκιά.
Ακόμη και όταν φοράμε τις ειδικές κάλτσες της θεραπείας, δεν πρέπει να ξεχνάμε να αποφεύγουμε τον ήλιο, γιατί δεν προφυλασσόμαστε από τυχόν εγκαύματα.
Να φοράμε ελαφρά, χαλαρά, όχι στενά ρούχα. Αυτό βοηθάει στην καλύτερη λεμφική ροή, καθώς μας διατηρεί πιο δροσερούς!
Να φοράμε ειδικά παπούτσια νερού είτε στην πισίνα για να αποφύγουμε τους μύκητες, είτε στην θάλασσα για να προστατέψουμε τα πόδια μας από κοψίματα σε πέτρες ή κοχύλια.
Αν έχουμε κάποιο κόψιμο ή τραύμα στο δέρμα, αποφεύγουμε να φέρουμε αυτό το σημείο σε επαφή με το νερό.
Αν φοράμε ένδυμα συμπίεσης να φροντίσουμε να μετρήσουμε το ένδυμα μας στην έναρξη του καλοκαιριού και πάλι στο τέλος του. Με αυτό τον τρόπο, τα ενδύματά μας θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις εποχιακές αλλαγές που κάνει το οίδημα μας.
Να κάνουμε μπάνιο ή ντους μετά το κολύμπι και να βεβαιωθούμε ότι έχουμε στεγνώσει τελείως μετά. Το να κρατάμε το δέρμα στεγνό είναι σημαντικό καθώς η περίσσεια υγρασίας που παγιδεύεται ανάμεσα στο δέρμα μας και το ένδυμα συμπίεσης μπορεί να προάγει τη βακτηριακή ανάπτυξη και τον κίνδυνο μόλυνσης!
Διατηρούμε ένα κιτ πρώτων βοηθειών πάντα κοντά μας, σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία κάποια περίδεση ή απολύμανση.
Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά τζελ και κρέμες για αν αποφύγουμε οιδήματα που προέρχονται από τσιμπήματα μολυσμένων εντόμων.
Επιλέγουμε ιατρική περιποίηση των άκρων, θεραπευτικό πεντικιούρ και κρέμες κατά των μυκητιάσεων, για να διατηρούμε υγιή τα κάτω άκρα.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ
Εάν προσβληθείτε από λεμφοίδημα μπορεί να βιώσετε μια κλίμακα συναισθημάτων εκτός από τα σωματικά συμπτώματα της πάθησης. Μπορεί η εμφάνιση του σώματός σας να σας προκαλεί ταραχή ή ντροπή, και μπορεί να επηρεαστεί ο τρόπος που αισθάνεστε για τον εαυτό σας και τις σχέσεις σας με άλλους.
Για μερικούς, οι σωματικές συνέπειες του λεμφοιδήματος μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής και την εργασία τους. Εάν διαγνωστεί ότι πάσχετε από λεμφοίδημα, δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθετε ταραχή ή λύπη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι αυτά τα συναισθήματα καταλαγιάζουν με την πάροδο του χρόνου, καθώς μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται την πάθηση. Η συζήτηση με άλλους μπορεί να σας βοηθήσει. Μιλήστε με ένα μέλος της ομάδας θεραπείας σας, όπως στο γιατρό σας ή στο νοσηλευτή λεμφοιδήματος.